26 Ogos 2009

Pemakanan seimbang

Pemakanan seimbang merupakan tabiat memilih makanan
yang hendak dimakan dengan tujuan memperbaiki atau mengekalkan kesihatan
.Makanan yang seimbang perlu mempunyai karbohidrat,
protein, lemak, vitamin, garam galian, dan serat dalam kadar yang betul.
Ini dapat diperolehi dari buah, sayuran, daging, ikan, susu, bijiran dan
lain-lain.
 
Karbohidrat menyediakan sumber tenaga yang utama
yang diserap segera ke dalam sistem tubuh manusia. Karbohidrat
menyumbangkan kira-kira 50% daripada pengambilan tenaga yang diperlukan
oleh tubuh manusia. Karbohidrat terdiri daripada gula (gula, glukos,
sirap, madu, laktos), kanji (tepung gandum, kanji, kentang, ubi kayu dan
kanji tulin koko) dan beberapa selulosa, gam dan pektin. Karbohidrat
banyak terdapat dalam bijiran seperti beras, gandum, dan sepertinya.
     
Protein mengandungi beberapa zat seperti asid amino.
Protein kelas pertama kebanyakannya boleh diperolehi daripada binatang.
Sementara protein sayuran pula mengandungi protein kelas kedua dan
sedikit protein kelas pertama.
   
Lemak menyediakan lebih dua kali ganda nilai kalori yang
diperolehi daripada karbohidrat dan menjadi sumber utama lemak tubuh.
Sebenarnya lemak penting kepada manusia kerana merupakan tenaga yang
tersimpan di dalam tubuh yang diperlukan untuk menjalankan sebarang
aktiviti. Secara purata, lemak membekalkan 355 daripada pengambilan
tenaga. Lemak juga mengandungi vitamin larut lemak dan asid lemak yang
penting kepada penyatuan selaput sel.
    
Zat galian yang mengandungi kompaun bukan organik yang
penting kepada pemakanan manusia. Ia berperanan dalam pembentukan
struktur tulang dan unsur yang diperlukan dalam tisu organik dan cairan
badan seperti hemoglobin darah. Zat mineral banyak terdapat dalam susu
dan telur. Ia juga banyak terdapat dalam buah dan sayuran.

Vitamin adalah bahan kimia yang terkandung dalam
kebanyakan makanan. Ia membantu tubuh mengurai dan menggunakan unsur
asas makanan, protein, karbohidrat dan lemak. Sesetengah vitamin turut
terbabit dalam penghasilan sel darah, hormon, bahan genetik dan kimia
dalam system saraf. Tidak seperti karbohidrat, protein dan lemak,
vitamin dan mineral tidak membekalkan kalori tetapi membantu badan
mendapatkan tenaga dari tubuh.

Serat atau serabut
dalam diet permakanan membantu penghadaman dan mengelak sembelit.
Sayuran dan buah segar (termasuk buah kering) dan bijiran merupakan
sumber serat penting. Untuk meningkatkan kebaikan serat, amat penting
untuk minum banyak air.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan